Wat is nu een gouden trouwring

Vroeger was de keuze uit gouden trouwringen zeer beperkt. Dat schreef ik al in een ander bericht over trouwringen kopen. Hedendaags is de keuze uit trouwringen overweldigend. Niet alleen kun je kiezen uit meerdere legeringen. Ook zijn combinaties met eigentijdse materialen zoals carbon, platina, en wolfraam steeds populairder. De tekst hier onder is misschien een beetje saai en technisch maar wel belangrijk om goed geïnformeerd op pad te gaan en een trouwring te kopen.

Legeringen

ER zijn tientallen materialen waar je trouwringen van kan maken. Het meest gekochte materiaal is goud. Puur goud noem je ook wel 24 karaats goud. Dat is goud zonder een toevoeging. Het nadeel van 24 karaat goud is dat het buigzaam is en zeer zwak. Het vervormd dus dus zeer makkelijk . Daar kun je dus geen trouwring van maken.

Om een trouwring dus sterk en stevig te maken moet je een mengsel maken, Dat noem je een legering. Trouwringen zijn in de regel in 4 legeringen verkrijgbaar. 8, 9, 14 en 18 karaat. In Nederland zijn 14 en 18 karaats trouwringen het meest verkocht. 8 en 9 karaat bevat zo weinig goud dat het wettelijk gezien in Nederland niet als goud verkocht mag worden.

Hoe werken legeringen

Zie een legering als een geheim recept van de goudsmid. Iedere leverancier heeft een eigen legering voor zijn trouwringen. Daarbij geldt dat er in een legering beperkt nikkel gebruikt mag worden. Nikkel heeft namelijk vaak een allergische bijwerking in grotere hoeveelheden

De legering bepaald niet alleen de sterkte van de ring ook de kleur van trouwring wordt bepaald door de legering. Een witgouden trouwring bevat vaak nikkel en palladium. Goud heeft van zich zelf een warme gele kleur en omdat witter te maken heb je dus hulpstoffen nodig. Om een witgouden ring de witte glans te geven wordt deze ook vaak gerodineerd.

Als basis van de legering wordt dus altijd goud gebruikt, het karaat geeft aan hoeveel delen goud er in een ring zitten. Een 14 karaats trouwring heeft dus 14/24 delen goud. Dus 58% van de ring bestaat uit goud. Een 8 karaats ring heeft dus maar 33% goud. En een 18 karaats trouwring bestaat voort 75% uit goud.

Keurmerken van goud

Iedere gouden trouwring met meer dan 14 karaat goud moet in nederland gekeurd worden. Dat keuren gebeurd bij de waarborg. Dit is een onafhankelijk keuringsinstituut wat het goud test op waarde. Nadat het goud is goedgekeurd slaat de keurmeester een heel klein stempeltje met een keurmerk in de binnenzijde van de ring. Met het blote oog bijna niet te zien maar wel erg belangrijk. Het keuren van gouden voorwerpen is vastgelegd in de waarborgwet.

Keurmerken gouden trouwringen

Het keurmerk voor een 14 karaats trouwring ziet er uit als een eikenblad met de cijfers 585. Voor een 18 karaats ring wordt een leeuw of een tulp met het getal 750 in de ring geslagen.

Vraag een juwelier altijd naar het keurmerk, helaas is het keuren van ringen niet kosteloos en veel juweliers zien het als een onzin dingetje. Ik vind het wel belangrijk en hecht veel waarde aan het wettelijke keurmerk. Een juwelier die zijn ringen niet laat keuren is volgens de wet strafbaar.

Kan een gouden trouwring krassen?

Heel simpel is het antwoord op deze vraag Ja! Goud is een zacht edelmetaal en door gebruik te maken van de opvulmaterialen zoals je hierboven kon lezen bij legeringen wordt het goud sterker gemaakt. Maar! Het zal nooit sterker worden dan bijvoorbeeld een zandkorrel. Dus het kleinste korreltje zand kan al voor een kras(je) zorgen in je trouwring. Dat krasje zit er vaak al in na één dag dragen. Wil je geen krasjes kies dan voor een harder materiaal zoals Platina, palladium of titanium. Ook daarvoor geldt dat het altijd kan krassen.

Kleine krasjes kun je trouwens zelf met een goede goud/zilver poetsdoek weg polijsten. Mocht de kras te diep zijn ga dan langs je juwelier. Witgoud laat zich ook makkelijk poiijsten alleen kan het dan zijn dat het dunne rhodium laagje verdwijnt waardoor je ring een gele glans krijgt. Pas dus op met witgouden ringen.