Wat is de levertijd van trouwringen

Bij de trouwringen specialist is het één van de meest gestelde vragen in de winkel. En ik ga je als ervaringsdeskundige het antwoord geven en dat is lang niet zo eenvoudig als je denkt. De levertijd van trouwringen is namelijk afhankelijk van een aantal factoren.

Vroeger en dan heb ik het over 30 jaar terug was de keuze in trouwringen zeer beperkt. Soms bestond de collectie ringen slechts uit 1 of 2 modellen. De grotere juweliers in een stad hadden dan een kluis vol ringen in alle ringmaten beschikbaar. Je koos dus je ring uit, je maat werd bepaald en je ging een half uur later met twee ringen naar huis. Simpel zat dus.

Duizenden modellen trouwringen

Tegenwoordig heeft een goede trouwringen juwelier enkele duizenden trouwringen in zijn collectie. Deze kies je uit via model boxen welke vaak zijn voorzien van uitstekende dummy’s. Een dummy is een exacte kopie van de ring, alleen is deze niet van edelmetaal gemaakt. Verzekeringstechnisch is het niet meer verantwoord om in een juwelierswinkel te werken met “echte” ringen. Deze ringen bestelt de juwelier dan bij zijn leverancier en eventueel worden de ringen ook gelijk gegraveerd. De levertijd van trouwringen is tegenwoordig al erg snel.

levertijd van trouwringen

Wat bepaald de levertijd van trouwringen

Nederland kent helaas nog maar één grote leverancier van trouwringen, dat betekend dat het overgrote deel van de trouwringen op de Nederlandse markt uit Duitsland, Oostenrijk en Turkije komt. Er zijn ook leveranciers in Azië en delen van Rusland maar deze laat ik vanwege het kleine aandeel in Nederland buitenschot. Persoonlijk zou ik ook ver dan deze ringen blijven en dat is puur op basis van ervaring en een stukje onderbuik gevoel.

Het maak proces van een trouwring

Op het moment dat jullie trouwringen hebben uitgekozen begint er een molen te lopen. Ik als trouwen specialist heb jullie order binnen gekregen en ga deze invoeren in het systeem van de leverancier. Afhankelijk van keuze en de trouwdatum wacht ik normaal gesproken 72 uur met het definitief inboeken van de order. Want op het moment dat ik op de bestel knop druk bij de goudsmid is er geen weg meer terug. In die 72 uur heb je dus nog een stukje bedenktijd en kunnen we aanpassingen bespreken.

Zodra de trouwring is ingeboekt gaat de goudsmid aan de gang, hij heeft zijn goud en diamantjes praktisch op voorraad en maakt de ringen aan de hand van de bestelling. Dit is geen rocket sience maar pure ambacht. Een deel van de ring gaat machinaal maar een zeer groot deel blijft handwerk.

Controle controle en nog eens controle

Tijdens het maken van de trouwring is de goudsmid in de basis gedurende het gehele traject verantwoordelijk voor de ring. Alleen een aantal stapjes kan hij of zij niet zelf doen. Bijvoorbeeld het zetten van de diamantjes. Dat gebeurd steeds vaker met een robot alleen is een robot erg duur en bij sommige diamantjes is een mens sneller en nauwkeuriger. Tijdens iedere stap in het maakproces van je trouwring wordt de ring gecontroleerd. De trouwring moet natuurlijk perfect zijn.

Gravure

Nadat je ring klaar is, rest alleen nog de gravure, deze kan door de goudsmid in je ring worden gezet of door de juwelier zelf. Ik zelf kies voor het laten graveren door de goudsmid. Hij beschikt namelijk over een state-of-the-art laser graveer machine en kan daardoor zelf je eigen handschrift of een vingerafdruk in de ring graveren. Daarbij is een lasergraveer machine veel nauwkeuriger en het resultaat mooier.

Verzenden

Nadat je ring gegraveerd is moet deze worden verzonden, een setje trouwringen is waardevol dus dat gaat niet met een standaard pakketje en met de gewone post. Afhankelijk van de leverancier duurt het versturen vaak tussen de 1 en 5 dagen.

Keuren

Zodra de ringen zijn bezorgd bij de juwelier worden de ringen nogmaals zorgvuldig gecontroleerd. Daarna gaan deze naar één van de twee waarborg instanties in Nederland. Daar wordt de ring gekeurd op het goudgehalte. Vanzelfsprekend worden alle ringen die goedgekeurd zijn voorzien van een waarborg stempel en een gehalte teken. Zonder een waarborg stempel mag een gouden ring met een gehalte van 14karaat niet worden verkocht.

controle in de winkel + inpakken

Na het keuren komt de ring weer terug in de winkel en wordt deze weer gecontroleerd en eventueel worden de vieze vingers van de keurmeester van de ring gepoetst. De ringen krijgen een mooi doosje en als kers op de taart een mooie verpakking. De ringen zijn klaar om opgehaald te worden.

Heel wat stappen dus voor een ring

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen gaat er heel wat aan vooraf om een ring te maken en te leveren. Gemiddeld is de levertijd in de praktijk ongeveer 2 a weken. Dat is wel afhankelijk van het seizoen. De meeste trouwringen worden verkocht tussen december en juni. Met april/mei als absolute top maand. In die periode kan het dus langer duren.

Wacht dus nooit te lang met het bestellen van je trouwringen. Om onnodige stress te voorkomen adviseer ik je om de ringen zeker 2 a 3 maanden van te voren uit te zoeken en te bestellen.