Waarom je geen zilveren trouwringen moet kopen

In mijn voormalige juwelierswinkel verkocht geen eigenlijk zo min mogelijk zilveren trouwringen. Daar heb ik een paar hele goede redenen voor en deze wil ik graag met je delen.

Zilver is een zacht materiaal

Een ring van sterling zilver moet gemaakt worden van puur zilver. Oké, niet helemaal 925/1000 deel van de ring moet bestaan uit zilver. Helaas is zilver één van de zachtste edelmetalen die er te krijgen is. Met die 75/1000 die over is kun je die stevigheid niet in een ring brengen. Let bij aankoop van een zilveren ring wel het gehalte tekenen dat is een klein stempeltje in de binnenzijde van ring met het getal 925. Als dit stempeltje ontbreekt mag de ring in Nederland niet als zilver verkocht worden.

Zilveren trouwringen

Zilver beschadigd snel

Een zilveren ring is dus door zijn legering erg zacht en daardoor erg gevoelig voor krassen en vervormingen. Een dunne zilveren ring kun je tussen je duim en wijsvinger vervormen. Zelfs een zilveren ring die om je ringvinger gedragen wordt vervormd naar verloop van tijd.

Zilveren ringen slijten sneller

Wederom is de zachte legering de schuld. Een ring van zilver zal veel sneller slijten in mijn winkel heb ik gevallen gezien van stevige ringen die na twee jaar dragen volledig versleten waren.

Zilveren ringen hebben weinig waarde

Dat klinkt stom, want voor jullie zijn de ringen wel zeer waardevol en hebben een betekenis alleen zodra de ring versleten is of ernstig beschadigd wegen de reparatie kosten vaak niet op tegen de waarde van de ringen. Een zilveren ring repareren kost al snel een uurtje werk en tegenwoordig ligt het uurloon van een goede zilver/goudsmid al ruim boven de waarde van de ring.

Diamantjes en zirkonia’s laten eerder los

Edelsteentjes in een ring worden vaak doormiddel van een wrijfzetting in een ring gezet. Door het zachte materiaal van de trouwringen zullen deze er eerder uitvallen.

Beperkte garantie op zilveren trouwringen

Veel leveranciers van trouwringen geven maximaal één jaar garantie op zilveren trouwringen en sluiten slijtage door het dragen van de ring al uit. Dat levert altijd vervelende discussies op. Daarom hamer ik er bij mijn klanten altijd zo op om geen zilveren trouwringen te kopen. Goedkoop is duurkoop.

Zilveren trouwringen worden zwart of groen

Het edelmetaal zilver is zeer gevoelig voor de zuurtegraad van je huid. Zweet je veel of gebruik je bepaalde medicatie dan oxideert het zilver en wordt zwart of groen. Dit poets je op zich vrij makkelijk weer weg maar is wel lelijk.

Zilver is goedkoop

Het voordeel van Zilveren trouwringen is dat ze goedkoop zijn. Alleen door een zilveren trouwring te voorzien van diamantjes wordt de ring toch nog duur. Omdat het risico dat een diamantje uit een zilveren trouwring valt zeer groot is is het uiteindelijk toch een dure trouwring.

Zilveren ringen worden dof

Een zilveren trouwring wordt door het dragen dof, de mooie glans die een ring heeft bij aankoop verdwijnt vrij snel. Dat kun je eenvoudig oplossen door de ring weer de polijsten. Het dof worden van zilver heeft te maken met het oxidatie proces. Met een goede poetsdoek voor zilver en een beetje zilverpoetsmiddel van bijvoorbeeld Hagerty kun je een zilveren ring weer de glans geven die je ring had bij aankoop. Met een beetje geluk poets je ook de lelijke krasjes weg.

Alternatieven voor zilveren ringen

Er zijn legio betaalbare alternatieven voor zilveren trouwringen met een betere duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld eens aan Edelstaal of titanium ringen. Deze zijn veel sterker en beter bestand tegen alle problemen die ik hierboven heb beschreven. Ook deze ringen hebben nadelen daarover lees je binnenkort meer.

Witgoud is geen zilver

Vaak wordt witgoud in ‘één zin genoemd met zilver. De kleuren lijken veel op elkaar maar het materiaal is wezenlijk anders. Een witgouden trouwring is ook minstens 10 keer duurder dan een eenvoudige zilveren ring. Voor een witgouden ring wordt wel een beetje zilver gebruikt in de legering maar de basis blijft goud en voor de beste kwaliteit is palladium nodig.