Gratis trouwringen?

ken je die schreeuwende reclame borden bij je plaatselijke juwelier met teksten 2 = 1 of herenring gratis? Dat komt bij mij over dat het niet zo heel erg goed gaat met de juwelier. Niemand in Nederland kan gratis trouwringen weggeven.

De reclames in suffertjes en op reclame-borden worden ieder jaar weer herhaald en het ene jaar nog opvallender met met veel tamtam in het plaatselijke suffertje kenbaar gemaakt. Maar hoe werken deze acties dan echt?

De trouwroes

Een aantal leveranciers van trouwringen promoot ieder jaar weer een campagne, waarbij vooral wordt ingespeeld op de roze wolk die rondom het trouwen wordt gecreëerd. Het is een gevoel en omdat trouwen een duur feestje is proberen sommige juwelier graag door middel van stuntprijzen jou als klant binnen te harken.

Dat al die acties eigenlijk gewoon een wassen neus zijn moge duidelijk zijn. Als ondernemer (juwelier dus) heb je namelijk maar één doel en dat is winst maken want zonder winst geen brood op de plank. Zodra je dus iets gratis weggeeft is er geen winst en vind je ‘s avonds de bekende hond in de pot. Met andere woorden gratis trouwringen bestaan niet.

gratis trouwringen
van goud maak je trouwringen

Kunstmatig hoge prijzen

Bij de 2=1 acties zijn de prijzen van de ringen waaruit je kunt kiezen verhoogd zodat men met een beetje rekenen toch een interessante marge kan overhouden. Een andere bekende truc is een zeer beperkte keuze uit (lelijke) trouwringen. Jij bent dan als klant toch al binnen en zit samen met je aanstaande in de warme winkel met een kopje koffie of thee al door de bakjes met trouwringen te zoeken naar de ideale ringen. Pas als de keuze is gemaakt blijkt dat juist het paar dat jullie zo mooi vinden buiten de aanbieding van gratis trouwringen te vallen. Met andere woorden de juwelier neemt je bij het ootje en je wordt gewoon voor de gek gehouden.

Gratis herenring

Een andere truc is de gratis herenring, leuk bedacht wat de juwelier er niet bij verteld is dat de herenring van 7 of 8 karaat is gemaakt. Ik noem het bewust geen goud want een ring met een dusdanig lage legering is geen gouden ring. Wil je alsnog een hogere legering dan mag je alsnog een stukje meerprijs betalen en die is best fors. Desondanks is die gratis trouwring helemaal niet gratis want die prijs is gewoon verrekend in de damesring.

Besef je goed dat een herenring in de regel vaak een stuk duurder is dan een damesring. De gemiddelde vingers van een man zijn dikker en daardoor heb je dus meer edelmetaal nodig om een ring te maken. Op dit moment zijn de goudprijzen erg hoog dus is de ring al snel een flink stuk duurder. Staar je dan ook niet blind op de diamantjes in een damesring. Diamanten of Briljanten zijn helemaal niet zo duur als men doet beweren. Pas bij grotere diamanten vanaf 0,2 ct gaat de prijs meetellen bij een damesring.

Lage legeringen

ik noemde het al even, goud is niet altijd goud. Alles van goud lager dan 14 karaat telt niet als gouden trouwring. Daarom kiezen veel juweliers er voor om bij de gratis trouwringen acties een hele lage legering aan te bieden want hoe minder goud een ring bevat hoe goedkoper de ring in de inkoop is. Dat scheelt soms wel 50 tot 60% van de prijs ten opzichte van een 14 karaats ring.

Herkomst van de ringen

Vraag altijd aan de juwelier waar de ringen zijn gemaakt, de goedkope ringen waarmee gestunt wordt komen vaak uit Azië of lage lonen landen. Dat zie je op het eerste gezicht niet want daar maken ze hele mooie ringen. Alleen is de kwaliteit van het goud en de legering vaak dubieus. Goedkope trouwringen worden bijvoorbeeld gegoten in plaats van gesmeed en dat merk je direct in de hardheid van de ringen. Vraag dus goed door en laat je niet afschepen met een vaag antwoord. Een niet nader te noemen Duitse leverancier laat zijn ringen ook niet in Duitsland maken maar omdat een stukje van het afwerkingsproces wel in Duitsland wordt gedaan staat er groot op de de reclame-uitingen made in Germany.